Amenajari si Dotari HoReCa

Dotari hoteluri, restaurante, baruri, cafenele cu echipamente de bucatarie si obiecte de mic inventar: tacamuri, vesela (farfurii), pahare, accesorii (oale, cratite, polonice, linguri servire, tavi, recipiente transport, etc)

Iluminatul artificial 27 noiembrie 2009


Iluminatul artificial al constructiilor reprezinta o exigenta ambientala la fel de importanta ca si asigurarea iluminarii naturale a incaperilor si se face prin intermediul unor particularitati arhitectonice specifice, de inchidere a suprafetelor (ziduri, diafragme), care asigura si ventilarea naturala a spatiilor delimitate.

In cazul unor constructii noi, in urma stabilirii functiunilor specifice tuturor incaperilor si a dotarii acestora cu diferitele utilitati, una dintre problemele de maxima importanta o reprezinta alegerea traseului pentru dispunerea instalatiilor electrice. Totusi, acest aspect poate fi luat in calcul abia in urma stabilirii precise a posibilitatilor, exigentelor si stilului de mobilare a incaperilor. Traseul retelei de fire electrice se stabileste si in functie de dispunerea spatiala a diferitelor piese de mobilier, in scopul pozitionarii adecvate si functionale a racordurilor si a bifurcatiilor de retea. Totodata, vor fi luate in calcul si eventualele modificari sau devieri de traseu, antrenate de o posibila schimbare a dispozitiei functiunilor.

Tipologie

In functie de amplasarea ariei vizate, se disting doua tipuri de iluminare: globala si locala. Iluminarea globala implica asigurarea unei lumini dispersate uniform, cu o intensitate constanta. Iluminarea locala, sau directionata, se refera la o lumina dirijata, de mare intensitate, aplicata aproape punctiform. Mai putin utilizata la scara larga, dar de un considerabil efect ambiental, este iluminarea „de stare“, globala sau locala, cu caracter reprezentativ, care are rolul de a evidentia anumite aspecte sau suprafete ale obiectelor dintr-o incapere.

In functie de orientarea spotului de lumina, se stabileste o alta tipologie, care vizeaza iluminarea directa sau indirecta. Iluminarea indirecta presupune dirijarea spotului de lumina spre tavan, care, in aceasta situatie, este preferabil sa fie finisat in alb. Prin reflectia luminii pe aceasta suprafata se obtine o intensitate constanta in toate punctele incaperii, odihnitoare si fara contraste puternice. Aceasta solutie este recomandata mai ales in cazul incaperilor joase, contribuind la dilatarea optica a spatiului si la atenuarea efectului asfixiant indus de tavanele joase.

Daca finisajul tavanului este realizat in culori, exista posibilitatea iluminarii incaperii cu o sursa de lumina dispersa, intr-o nuanta mai deschisa decit cea a tavanului.

In cazul optiunii pentru iluminarea directa, trebuie sa se tina cont de natura obiectelor si a suprafetelor expuse luminii, precum si de posibilitatile de absorbtie si de reflecxie a luminii pe aceste suprafete. In acest sens, este cunoscut faptul ca obiectele de culoare inchisa sau mate absorb lumina, spre deosebire de cele deschise sau lucioase, care o reflecta. In cazul iluminarii directe, trebuie evitate situatiile in care se creeaza reflectii puternice, jocuri de lumini sau spoturi directe, care pot genera disconfort.

Pentru obtinerea unei iluminari optime, trebuie ca sursele de lumina sa fie adecvate la specificul ambientului vizat. Astfel, o sursa de lumina este considerata adecvata daca:

~ intensitatea luminii corespunde necesitatilor de iluminare locale sau globale;

~ nu genereaza reflexii excesiv de puternice;

~ dispersia luminii este uniforma, fara contraste.

*Exceptie de la aceasta exigenta fac situatiile in care sunt urmarite tocmai aceste efecte (evidentierea unor statuete, lucrari plastice, finisaje deosebite ale peretilor sau tavanelor, diverse accesorii si obiecte decorative);

~ prezinta siguranta in exploatare;

~ asigura posibilitatea directionarii spotului de lumina  in functie de necesitate;

~ se integreaza in ansamblul decorului ambiental, atat sub aspect estetic, cat si din punct de vedere functional.

In general, dispozitivele si corpurile de iluminat sunt realizate pe baza a trei principii constructive: cele care dirijeaza spotul de lumina spre tavan, cele care directioneaza lumina spre pardoseala, cel de-al treilea tip reprezentand o solutie mixta intre aceste doua formule.

Sursa: casamea.ro

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s