Amenajari si Dotari HoReCa

Dotari hoteluri, restaurante, baruri, cafenele cu echipamente de bucatarie si obiecte de mic inventar: tacamuri, vesela (farfurii), pahare, accesorii (oale, cratite, polonice, linguri servire, tavi, recipiente transport, etc)

Iluminatul interior 27 Noiembrie 2009


Un interior poate fi luminat cu ajutorul luminii naturale ( a soarelui ) sau cu ajutorul luminii artificiale, fiecare avand atat avantaje cat si dezavantaje, astfel: lumina naturala reproduce foarte bine culorile si are o luminozitate mare dar este inegala ca distributie intr-un spatiu si poate elibera o energie termica neplacuta; lumina artificiala este constanta si ne permite un control total asupra ei dar reproducerea culorilor nu este prea buna si implica costuri. Cantitatea de lumina dintr-un spatiu depinde atat de sursele de lumina cat si de culoarea si proprietatile materialelor ( reflexie,transparenta) pentru ca lumina dintr-un spatiu este formata din lumina directa ce vine de la sursa plus lumina indirecta rezultata prin reflexia acesteia. Iata cateva chestii practice: un perete de culoare deschisa reflecta aprox. 75% din lumina primita in timp ce unul de culoare inchisa reflecta doar 10% ; cele mai reflexive culori sunt albul si galbenul – aprox 85% iar cea mai slaba reflexie o au negrul, griul inchis si movul – 5% ; sticla clara lasa sa treaca 90% din lumina si reflecta 10% pe cand la sticla sablata raportul este de 50% – 50%. Concluzia este ca intr-o incapere in care predomina albul sau culorile deschise cantitatea de lumina va fi mult mai mare in comparatie cu un spatiu in care predomina culorile inchise.
Acum voi enumera modurile de iluminare ce pot fi folosite intr-un spatiu. Majoritatea interioarelor sunt iluminate incorect prin intermediul unui singur corp de iluminat montat pe tavan. Iluminatul corect este cel diferentiat si se face cu ajutorul mai multor corpuri de iluminat in toate zonele incaperii. Astfel obtinem cele trei tipuri de iluminare necesare: iluminatul general, iluminatul local si iluminatul de atmosfera.Iluminatul general este necesar pentru orientarea intr-o incapere si nu necesita o intensitate foarte mare.Acesta se realizeaza prin corpuri de tavan sau scafe ce dau o lumina directa sau indirecta. Iluminatul local trebuie sa fie mai puternic si se obtine cu ajutorul veiozelor cu picior sau corpuri tip reflector. Iluminatul de atmosfera se utilizeaza pentru scoaterea in evidenta a anumitor elemente din incapere ( ziduri de piatra, vitrine, tablouri,perdele). Fiecare incapere din cadrul locuintei are nevoie de acest tip de iluminat diferentiat; de exemplu la bucatarie avem un iluminat general obtinut printr-un corp montat pe tavan, un iluminat local deasupra locului de luat masa si a frontului de lucru si un iluminat de atmosfera prin iluminarea vitrinei din cadrul mobilei de bucatarie. Chestii practice: intensitatea luminii unei veioze situate la 2 m de un perete, este de 100 lucsi, daca o departam la 4 metri intensitatea o sa fie de doar 10 lucsi ; pentru tavan folositi corpuri care lumineaza atat pardoseaua cat si tavanul (de tip glob) in caz contrar veti avea nevoie de alte corpuri care sa lumineze si tavanul ; corpurile cu tuburi luminiscente au un randament foarte bun ( flux luminos foarte mare si durata mare de folosire) dar temperatura luminii este foarte rece, deci reproducere culorilor nu este fidela.
Pentru ca proiectarea iluminatului sa fie completa mai ramane sa tineti cont de forma si materialul corpurilor de iluminat astfel incat acestea sa fie in concordanta cu stilul amenajarii spatiului.

Sursa: habitato.ro

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s