Amenajari si Dotari HoReCa

Dotari hoteluri, restaurante, baruri, cafenele cu echipamente de bucatarie si obiecte de mic inventar: tacamuri, vesela (farfurii), pahare, accesorii (oale, cratite, polonice, linguri servire, tavi, recipiente transport, etc)

Racordarea la electricitate 17 ianuarie 2010

Filed under: Amenajari de interior,constructii — ADHoreca @ 22:57
Tags: , , , , ,

Iata tot ceea ce trebuie sa stiti despre racordarea unei constructii la reteaua de electricitate.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa estimati consumul de electricitate. Luati fiecare consumator electric, cititi-i fisa tehnica pentru a afla consumul, si insumati toate consumurile individuale, fara sa uitati vreunul! Adaugati, apoi, consumurile estimate ale aparatelor pe care intentionati sa le cumparati in viitor. Nu uitati de consumatorii exteriori (becuri, senzori etc.), chiar daca sunt temporari (de pilda, instalatiile decorative de Craciun).

Daca nu va descurcati, rugati operatorul de la ghiseul furnizorului de electricitate sa va ajute.

In cazul in care aveti un consum inferior valorii de 6 Kw, optati pentru curent monofazat. Daca depasiti 6 Kw, alegeti trifazatul! E mult mai sigur in exploatare, cheltuielile lunare pleaca tot de la consumul real de energie, doar instalarea e mai scumpa.

Acum puteti depune dosarul de bransare.

Mergeti la furnizorul local de electricitate si inregistrati o cerere-tip de emitere a avizului tehnic de racordare.

Actele necesare in vederea acestui aviz sunt: avizul de amplasament (il aveti de la certificatul de urbanism), si copii dupa certificatul de urbanism (in termen de valabilitate), cartea de identitate, actul de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta asupra terenului, incintei sau cladirii. Nu uitati de planul de situatie, in care sa figureze locul de consum.

Pentru realizarea unei organizari de santier, este necesara si o copie dupa autorizatia de construire, in termen de valabilitate.

In situatii „atipice” (de pilda, daca va aflati la 500 m de reteaua de electricitate) ati mai putea avea nevoie de un studiu de solutie pentru racordarea la reteaua electrica.

Taxa pentru emiterea avizului tehnic de racordare depinde de puterea solicitata. Pentru o putere maxima absorbita de 9 Kw, taxa este de 49.98 lei. Intre 10 si 49 Kw, taxa este de 101 lei, iar peste 50 Kw, taxa este de 153 lei.

Emiterea avizului se face in 30 de zile de la depunerea cererii. Apoi, se va incheia contractul de racordare.

Pentru realizarea racordarii, trebuie sa platiti operatorului de retea tariful de racordare, al carui cuantum variaza de la caz la caz.

Acum puteti solicita executarea lucrarilor de racordare, fie companiei locale de distributie, fie unei firme atestate de ANRE.

Penultimul pas obligatoriu este receptia lucrarii si punerea sub tensiune a instalatiei.

Atentie, firma care a executat lucrarea are si obligatia de a verifica instalatiile electrice interioare si de a elibera, daca sunt intrunite conditiile legale, „dosarul de instalatii interioare”!

sursa: casamea.ro

Share

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s