Amenajari si Dotari HoReCa

Dotari hoteluri, restaurante, baruri, cafenele cu echipamente de bucatarie si obiecte de mic inventar: tacamuri, vesela (farfurii), pahare, accesorii (oale, cratite, polonice, linguri servire, tavi, recipiente transport, etc)

Cum poti compartimenta un spatiu cu blocuri compacte din gips? 25 noiembrie 2011

Filed under: Amenajari de interior — ADHoreca @ 09:55
Tags: , , ,

Blocurile compacte din gips sunt prevazute, de obicei, cu sistem de imbinare de tip nud si feder, astfel incat construirea unui perete despartitor cu ajutorul acestor blocuri este foarte usoara.

Pregatirea adezivului

Din pacate, unii constructori nu dau atentia cuvenita acestei operatiuni, socotind-o aproximativa. De fapt, regulile adezivului sunt foarte clare si trebuie respectate cu strictete. Ele sunt trecute pe ambalajul adezivului dar, daca l-ati pierdut sau deteriorat, iata-le. In primul rand se pune apa, nu mai mult de 4 litri intr-o galeata cu capacitatea de 10 litri. Apoi se rastoarna adezivul praf, pana ajunge undeva cu 2-3 mm sub nivelul peliculei de apa. Cand ati rasturnat in galeata tot adezivul pulbere necesar, asteptati 5 sau 7 minute dar, atentie!, fara sa agitati in vreun fel galeata. Abia dupa scurgerea acestui interval puteti trece la amestecare, de preferabil cu o masina electrica de turatie mica. Opriti-va dupa cateva minute, cand pasta a atins consistenta smantanii groase.

Montarea primului rand de blocuri

Turnati un strat de adeziv gros de 2-3 cm pe podea, apoi asezati primul bloc de gips compact. Daca marginile acestuia sunt line, nu conteaza cum il puneti. Daca, insa, blocurile se imbina in nut si feder, e obligatoriu sa le puneti cu federul in jos. Prin feder se intelege proeminenta de pe una dintre laturile blocului, iar nutul este canalul adancit pe cealalta latura. Pentru a putea pune cu federul in jos, trebuie sa taiati, cu ajutorul unui ferastrau, proeminenta numita feder. Astfel veti obtine un bloc cu o suprafata de contact mult mai mare decat latura cu nut si incontestabil mai mare decat latura cu feder. Dupa montarea acestui prim bloc, faceti la fel cu toate celelalte blocuri care vor alcatui primul rand de blocuri al peretelui. Cand sunteti la final, indreptati peretele atat pe orizontala, cat si pe verticala. Folositi o nivela si un ciocan din cauciuc, pentru lovirea usoara a blocurilor.

Cum poti compartimenta un spatiu cu blocuri compacte din gips?

Adaugarea randurilor ulterioare

Din pacate, fiind vorba de blocuri compacte, in general cu grosimea sub 8 cm, montarea celui de-al doilea rand se poate face de-abia dupa uscarea adezivului folosit la montarea primului rand, deci aproximativ dupa 50 de minute. Acesta este dezavantajul major al sistemului compact. Dar acest interval relativ lung de asteptare nu va mai fi necesar la fiecare rand in parte, ci doar la trei sau chiar patru. Totul depinde de priceperea mesterului, de abilitatea lui de a fixa randuri superioare fara a le deteriora pe cele deja montate.

Finisarea peretelui

Blocurile compacte din gips au, prin definitie, o suprafata foarte neteda. Daca montarea lor s-a facut corect, nu mai este necesara decat o finisare superficiala. De cele mai multe ori, aceasta presupune spacluirea rosturilor cu adeziv, pana cand rosturile ajung in acelasi plac cu suprafata blocurilor. Ulterior uscarii rosturilor, se va face o grunduire completa a peretilor. Dupa ce grundul s-a uscat (cam dupa o zi), peretele poate fi finisat cu tapet, vopsea lavabila si orice alt material de finisare cunoscut.

via casamea.ro